Масло гхі:

 властивості, харчова цінність, користь і шкода, на відміну від топленого та вершкового

1. Що таке масло гхі?

Часто одержуване з коров'ячого молока, гхі також може бути виготовлене з буйволиного, овечого або козячого молока. Воно проводиться шляхом розігріву звичайного вершкового масла доти, доки не відбудеться розшарування молочного жиру та сухих речовин молока, які під дією температури карамелізуються, при цьому вода в ньому повністю випаровується.Потім суміш проціджують, щоб позбутися сухих речовин молока, так що у вас залишається чистий золотий масляний жир, який має виразний теплий і горіховий смак - цю прозору рідину також називають очищеним маслом. Таким чином олія гхі - це вершкове масло, з якого випарували воду і видалили сухі молочні речовини.Процес видалення цього осаду позбавляє лактози. Воно також має більш високий поріг димоутворення (температуру утворення кіптяви), що робить його зручнішим для смаження, ніж звичайна олія. Завдяки тому, що олія гхі не містить сухих молочних речовин, її можна зберігати значно довше: при кімнатній температурі протягом трьох місяців, в холодильнику — до шести. Воно твердне при зберіганні в холодильнику і розм'якшується, якщо зберігати при кімнатній температурі.Гхі можна використовувати як вершкове масло - ви можете смажити на ньому, використовувати для випічки або намазувати на тости.


У чому різниця між топленим маслом та маслом гхі?Топлене масло вважається готовим як тільки масло та білкові структури відокремляться один від одного. Гхі ж повинен нудитися на маленькому вогні годину і довше, поки білковий осад не карамелізується, надавши олії глибокий золотисто-коричневий колір і горіхово-карамельний присмак.
Чим відрізняється гіхи від топленої олії?Терміни гхі і топлене масло часто використовуються як взаємозамінні, але технічно це не те саме. Гхі нудиться на повільному вогні довше, з метою карамелізації молочних речовин, ніж звичайне топлене масло, тому воно має глибший смак і темніший колір. Олію гхі можна назвати видом топленого масла, у свою чергу, не всяке топлене масло можна назвати «гхі".
Масло гхі проти вершкового масла: дізнаємося різницю
Насамперед, топлене масло містить майже вдвічі більше коротко-і середньоланцюжкових жирних кислот, ніж вершкове масло. Ці типи жирів метаболізуються в організмі інакше, ніж довголанцюгової жирної кислоти, і дослідження показують, що ці типи жирних кислот не асоціюються з високою небезпекою серцевих захворювань. Порівняно з вершковим маслом, масло гхи має вищу температуру димоутворення, що означає, що його можна нагрівати довше і до вищої температури без ризику окислення та утворення шкідливих вільних радикалів.У той час як масло зазвичай описується як вершкове та солодке, гхі може похвалитися горіховим, насиченим та більш глибоким та інтенсивним смаком. Воно здатне довше зберігатися і має темніший колір. За вмістом поживних речовин гхі та вершкове масло найбільш схожі серед усіх харчових жирів.Оскільки їх вміст жиру майже однаково, вони обидва корисні, якщо ви дотримуєтеся низьковуглеводної дієти з високим вмістом жирів. Тим не менш, гхі краще, якщо у вас непереносимість лактози, оскільки воно не містить казеїн (молочний білок) і лактозу, які можуть важко засвоюватися, якщо ви чутливі до молочних продуктів. (9)Вибір між звичайним маслом та гхі для приготування залежить від ваших смакових уподобань, дієтичних потреб та типу страви, яку збираєтеся приготувати. Для таких продуктів, як м'ясо, що вимагають високої температури приготування, гхі, як правило, найкращий вибір, оскільки воно надає насичений смак, і знижує ризик пригорання інгредієнтів під час смаження.
Властивості та користь олії гхі: переваги для здоров'яОчищене від сухих молочних речовин масло переважно складається з корисних жирів. Згідно з журналом “ARYA Atherosclerosis”, він складається з 65% насичених жирних кислот (НЖК) та 33% мононенасичених жирних кислот (МНЖК). Воно також містить амінокислоти та жиророзчинні вітаміни A і K. Ці поживні речовини роблять внесок на користь для здоров'я від вживання продукту в їжу.

Розглянемо переваги продукту для здоров'я у вигляді наступного списку з 10-ти пунктів:
1. Допомагає зменшити запальні процеси в організміХоча запалення може бути нормальною імунною відповіддю, що допомагає захистити організм від чужорідних загарбників, вважається, що тривале запалення сприяє розвитку хронічного захворювання. Завдяки наявності у складі рідкісних коротколанцюгових жирних кислот, які здатні знижувати запальні процеси в організмі, олію гхі часто рекомендується включати в раціон і як профілактичний захід, і як лікувальний.
2. Містить жиророзчинні вітаміни A, D, E та K.Додайте хоча б чайну ложку олії гхі у щоденний раціон для отримання додаткових жиророзчинних вітамінів. Це ті поживні речовини, які відіграють важливу роль у всьому щодо здоров'я: від здорового зору до блискучої шкіри.Якщо Ви страждаєте від синдрому кишки, що протікає, регулярна порція масла гхі може бути дуже корисна, оскільки вашому організму важко засвоювати жиророзчинні вітаміни. Гхі допоможе вам задовольнити щоденні потреби у цих поживних речовинах.
3. У складі олії гхі немає лактози та казеїнуОдна з кращих переваг продукту полягає в тому, що в процесі його приготування відокремлюються сухі речовини молока і на виході ми отримуємо смачну та ароматну олію, якій відсутні і лактоза, і казеїн. Все частіше у людей спостерігається алергія на молоко, що спричинена непереносимістю лактози або високою чутливістю до казеїну viagra v lekarni brez recepta. У людей з алергією на казеїн реакція може виявлятися набряком губ, рота, язика, обличчя чи горла, кропив'янкою чи конгестією.Тим, у кого труднощі із засвоєнням лактози з молочного цукру, симптоми, як правило, набагато менш небезпечні, ніж при алергії на казеїн, проте приємними їх не назвеш: здуття живота, метеоризм, нудота, блювання, бурчання в животі та судоми. У більшості людей, чутливих до казеїну або лактози, немає проблем з олією гхі, оскільки при його приготуванні ці елементи видалені з продукту шляхом відділення тривалим томленням та відціджування сухого молочного залишку.
4. Гхі містить кон'юговану лінолеву кислотуЦей продукт наповнений кон'югованою лінолевою кислотою (КЛК) — жирною кислотою, яка пов'язана з довгим списком переваг для здоров'я. Деякі дослідження показали, що КЛК може бути ефективною для зниження жирових відкладень, запобігання утворенню раку, зменшення запалення і навіть зниження кров'яного тиску.Майте на увазі, що молочні продукти, отримані від тварин трав'яної відгодівлі, забезпечують більш високу концентрацію цієї жирної кислоти. Якщо це можливо, вибирайте гхі, яке було приготовлене з вершкового масла тварин трав'яної відгодівлі, або використовуйте вершкове масло з молока тварин природного випасу (на траві), якщо ви готуєте гхі в домашніх умовах. Звертайте увагу на інформацію від виробників.
5. У маслі гхі удосталь бутиратБутират або масляна кислота - це коротколанцюжкова жирна кислота, яка відіграє центральну роль у здоров'ї кишечника. Деякі дослідження припускають, що бутират може допомогти підтримувати здоровий рівень інсуліну, боротися із запаленням та забезпечити полегшення для людей, які страждають на такі захворювання, як хвороба Крона та неспецифічний виразковий коліт. Крім того, короткогрудкова жирна кислота, що міститься в гхі, має ряд переваг, коли йдеться про профілактику таких запальних станів, як артрит, запальні захворювання кишечника, хвороба Альцгеймера, діабет і навіть деякі види раку.Кишкова флора також здатна виробляти цю важливу жирну кислоту, коли ми їмо клітковину. Як основне джерело енергії для клітин у товстій кишці, бутірат сприяє встановленню здорового кишкового мікробіома, що відіграє важливу роль для здоров'я та лікування хвороб.
6. У олії гхи більш висока температура утворення кіптяви (поріг димоутворення)Температура утворення кіптяви - це температура, при якій масло (або інший жир) починає горіти та диміти. Нагрівання кулінарного жиру вище за його поріг димоутворення не тільки підвищує ризик нагрівання його до точки займання та виникнення пожежі, але також розщеплює важливі фітонутрієнти та викликає окислення жиру та утворення шкідливих вільних радикалів.На жаль, більшість кулінарних масел з високою температурою утворення кіптяви не надто корисні для вашого здоров'я. Наприклад, олія каноли, арахісова, кукурудзяна та соєва олія, зазвичай генетично модифіковані, а такожчастково гідровані для підвищення їхньої стабільності.А ось олія гхі - це відмінний вибір для приготування їжі завдяки високому порогу димоутворення, займання, а крім того, воно благотворно впливає на здоров'я. Температура утворення кіптяви олії гхі дорівнює 252℃, що набагато вище, ніж температура утворення кіптяви вершкового масла - 177℃. Це означає, що ви можете легко використовувати гхі для випікання і смаження без ризику знищення важливих поживних речовин, які містяться в ньому і які забезпечують всі переваги продукту.
7. Має сильний масляний смакУ процесі приготування гі з вершкового масла, з нього видаляються сухі речовини молока і вода. З цієї причини олія гхі набуває сильнішого і стійкішого смаку, ніж мала звичайна олія. Його смак також часто описують як горіховий, багатший і глибший, ніж у вершкового масла. Коли ви готуєте з гхі, можете виявити, що його знадобиться набагато менше, щоб отримати той самий приємний олійний смак і аромат.
8. Гхі зміцнює кісткиРегулярне включення порції олії гхі в денний раціон може допомогти задовольнити потреби у вітаміні К. Цей вітамін бере безпосередню участь у процесі згортання крові, важливий для здоров'я серця та якісного функціонування мозку. Крім цього, він впливає на здоров'я та міцність кісток.У метаболізмі кісток, тобто. У процесі їх зростання, оновлення та підтримки стану вітамін К відповідає за збільшення кількості специфічного білка, який у свою чергу відповідає за підтримку рівня кальцію в кістках. Дослідження, опубліковане в Американському журналі клінічного харчування, розглядало дієту 2591 дорослих людей і виявило, що недостатнє споживання вітаміну К жінками є однією з причин зниження щільності їхньої кісткової маси.Гхі забезпечує невеликою кількістю вітаміну К, але може мати велике значення у поєднанні із загальною здоровою дієтою та способом життя – не кажучи вже про всі інші переваги гхі, які ви можете отримати.
9. Гхі сприяє здоровій втраті ваги (схуднення)Середньоланцюгові жирні кислоти, що містяться в корисних жирах олії гхі і кокосової олії, прискорюють спалювання жиру, а значить, і процес схуднення. Тринадцять випробувань, проведених у 2015 році показали, що тригліцериди із середньою довжиною ланцюга допомагають знизити масу тіла, коло талії, жир на животі та стегнах, загальний відсоток жиру в організмі порівняно з тригліцеридами з довгим ланцюгом. Щодо лінолевої кислоти зі сполученими подвійними зв'язками (CLA), однією з основних необхідних жирних кислот, яка є у складі олії гхі, також був виявлений взаємозв'язок із зменшенням маси жиру в організмі.Цікаво, як використовувати топлену олію для схуднення для досягнення максимальних результатів? Замініть шкідливі жири, такі як рослинні олії, на гхі, і спробуйте на ньому смажити, запікати в духовці або пекти свої улюблені корисні страви, щоб отримати максимальну віддачу від цих переваг та користі олії гхі.
10. Олія гхі покращує травленняЯк згадувалося вище, гхі відмінне джерело бутирату - коротколанцюгової жирної кислоти, яка має вирішальне значення для підтримки оптимального здоров'я травлення. Бутират забезпечує енергію клітин товстої кишки, допомагає підтримувати бар'єрну функцію кишечника та бореться із запаленням.Крім того, деякі дослідження показали, що бутират здатний допомогти при запорах. Огляди авторитетних медичних журналів згадують, що олійна кислота знижує хворобливі відчуття під час дефекації, покращує перистальтику (скорочення м'язів кишечника) для просування їжі через кишкову систему.
Шкода олії гхі: потенційні недолікиМожна також виділити пару недоліків, які слід враховувати щодо гхі.1. Масло гхі може містити окислений холестеринОкислений холестерин утворюється, коли їжа піддається впливу надмірно високих температур, і дослідники вважають, що це може сприяти кальцифікації артерій, тобто. розвивати серцево-судинні хвороби.Як показують тести якості продуктів, деякі комерційні ГХІ містять окислений холестерин, і іноді у значних концентраціях.Окислення холестерину, ймовірно, відбувається через комерційні виробничі процеси, в яких при приготуванні олії гхі використовуються надмірно високі температури.Щоб уникнути цієї проблеми, можна знайти топлені продукти, які використовують низькотемпературну обробку, або приготувати олію гхі в домашніх умовах.Ключовий момент: деякі комерційні топлені продукти можуть містити окислений холестерин.2. Будьте уважні, щоб не купити "рослинна олія гхі олія" (Vanaspati)Овочева олія гхі — гхі із суміші гідрогенованих рослинних олій, також відома під торговою маркою Vanaspati, походить з Індії і є звичайною альтернативою маслі гхі.На жаль, це одна з найгірших речей, які ви можете з'їсти.По-перше, цей продукт виготовляється шляхом частинокного гідрування рослинної олії, тому в ньому багато трансжирів (28).Трансжири ушкоджують різні показники здоров'я, зокрема пов'язані з ризиком серцево-судинних захворювань (29).Ключовий момент: "Рослинне гхі" (vanaspati) є джерелом значної кількості трансжирів. Дотримуйтесь оригінальної молочної версії гхі.Харчова та енергетична цінність: хімічний склад олії гхіОскільки масло гхи є ізольованим джерелом жиру, воно не особливо багате на поживні речовини.У таблицях нижче показані поживні характеристики олії гхи з розрахунку на порцію столової ложки (13 грам).Калорії та Макронутрієнти: основні дані про харчовий склад олії гхі
Вітаміни: вміст вітамінів в олії гхі
МінералиГхі містить незначну кількість кальцію, фосфору, калію та натрію (менше 1% від РДН).Ключовий момент: олія гхі - це значне джерело жирів, перш за все насичених жирних кислот. Воно також є джерелом жиророзчинних вітамінів.

2. What are your hobbies?

When I am not at work, I enjoy spending time with my family. I am lucky to have a beautiful wife and two wonderful children, Jennifer and Michael. I love family dinners, various outings, and sports activities but I also have one favorite hobby. Despite the fact that it is not quite a men’s one, I am passionate about cooking. The cooking process takes my daily stress away and inspires me to create new tastes and recipes and share them with others. Every weekend I pamper my family with something special.